Блинкън обвини Русия във военни престъпления, предупреди Китай да не помага на Москва

Блинкън обвини Русия във военни престъпления, предупреди Китай да не помага на Москва

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обвини Русия във военни престъпления и предупреди Китай, че Вашингтон ще предприеме действия, ако Пекин окаже военна помощ на Москва. Ситуацията в Украйна остава без особена промяна, настъплението на руските сили е забавено, но все повече се увеличават съобщенията за цивилни жертви. 

Има информация за оцелели под руините на театъра в Мариупол, където се смята, че са се укривали над хиляда души. 53 цивилни са загинали при обстрел на руски военни в град Чернигов. Сред жертвите е и американски гражданин, който чакал на опашка за хляб. При артилерийски огън срещу училище и културен център в град Мерефа са загинали 21 души, съобщиха местните власти. 

Общо 3 810 души са били евакуирани от украински градове по хуманитарни коридори през последното денонощие, което е по-малко от вчера.

Постоянните украински контраатаки и логистични проблеми забавят руската офанзива, отчитат британски военни експерти. Според Пентагона руското напредване е замръзнало в цялата страна по различни направления. 

Украинският президент Володимир Зеленски направи обръщение към депутатите в германския Бундестаг, в което призова за повече помощ и за водеща роля на Берлин в събарянето на новата Стена, която по думите му Русия издига през Европа.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ескалира реториката си срещу Владимир Путин и го нарече главорез, който е започнал война срещу народа на Украйна, а първият американски дипломат Антъни Блинкън заяви, че вече тече юридическият процес по повдигане на официални обвинения във военни престъпления срещу руския президент. 

В телефонен разговор с турския държавен глава Реджеп Ердоган Путин е представил конкретните искания на Москва за договаряне на мир с Украйна. 

Сред тях са неутралитет и разоръжаване на страната, защита на руския език, специален статут за Донбас, както и преговори очи в очи с Володимир Зеленски.

Източник: БНР


Дата: 18.03.2022