Без пробив на разговора Путин-Байдън, но има нагласа за съвместна работа и диалог

Без пробив на разговора Путин-Байдън, но има нагласа за съвместна работа и диалог

На брифинг в Белия дом Съливан заяви, че Байдън е дал да се разбере, че дипломацията трябва да се използва за намаляване на напрежението около Украйна

Екипите на двамата президенти ще продължат да работят по двустранните отношения, Вашингтон ще е в близка координация със съюзници и партньори.

Според Съливан двучасовата видеосреща е била под формата на дискусия като не е имало изнасяне на речи.

По-рано от съобщение на Белия дом стана ясно, че Байдън е изразил дълбокото безпокойство на САЩ и партньорите в Европа за струпването на войски по границата с Украйна. Той също е посочил, че САЩ заедно със своите съюзниците ще отговорят със „силни икономически и други мерки в случай на военна ескалация“ около Украйна.

Съливан поясни, че за САЩ въпросът за бъдещето на „Северен поток 2“ в случай на руско нахлуване в Украйна е от изключителен приоритет.

„Факт е, че гориво в момента не тече по тръбопровода „Северен поток 2“, което означава, че не е действащ. Това от своя страна означава, че не е лостов механизъм за Путин. Всъщност това го превръща в лостов механизъм за Запада, защото ако Владимир Путин иска да види гориво, което да тече по този тръбопровод няма да иска да рискува да нападне Украйна“, посочи съветникът на по вътрешна сигурност на САЩ.

За Вашингтон „Северен поток 2“ е руски геополитически проект, който застрашава енергийната сигурност на Европа, но през май Байдън премахна санкциите за неопределено период.

От брифинга след срещата между двамата лидери стана също ясно, че САЩ ще продължават да доставят материална отбранителна военна помощ на Украйна.

Оценката на Кремъл

Владимир Путин е запознал Джо Байдън с руските „червени линии“, а именно по-нататъшното разширяване на НАТО на изток и разполагането на настъпателни оръжия на територията на граничещите с Русия държави. Това съобщи президентският съветник Юрий Ушаков след вчерашния разговор между лидерите на двете най-големи ядрени държави.

Президентът Путин е разкритикувал отказа на властите в Киев да изпълнят Минските споразумения и постигнатите в рамките на нормандския формат договорености.

От своя страна Джо Байдън е изразил загриженост от струпването на руски войски в близост до границата с Украйна. Той е предупредил, че Съединените щати подготвят мащабни икономически, финансови и политически санкции в случай на продължаваща ескалация около Украйна.

В отговор Путин е заявил, че Москва се нуждае от юридически гаранции за сигурността си, а Байдън е обещал да обсъди въпроса със съюзниците на Съединените щати.

Двамата президенти са засегнали темата с взаимните ограничения в работата на дипломатическите мисии и са констатирали неудовлетворителното състояние на двустранните отношения.

Станало е дума и за сътрудничеството в сферата на киберсигурността и за иранската ядрена програма.

Разговорът не доведе до пробив, но двамата лидери демонстрираха нагласа за съвместна работа и диалог, резюмира Юрий Ушаков.

Източник: БНР