Байдън е на четиридневна обиколка в Северна Ирландия и Ирландия

Байдън е на четиридневна обиколка в Северна Ирландия и Ирландия

Байдън, който от десетилетия е известен с проирландските си възгледи, ще разговаря с представители на всички политически партии и ще произнесе реч в Университета на Ълстър утре.

Това е първата визита на американски държавен глава в Северна Ирландия от 10 години насам.

След Северна Ирландия Байдън ще посети Ирландия, като там той ще обсъди тясното двустранно сътрудничество по редица глобални проблеми

Байдън има ирландски корени. Прапрадядо му по майчина линия Джеймс Финеган е емигрирал от Ирландия в САЩ в гладните години 1845-1852, в които на острова са умрели от глад над 1 милион души.

Визитата на Байдън в Северна Ирландия идва в деликатен момент, в който пробританските юнионисти, лоялни на Лондон, продължават да бойкотират договорката за споделено управление на провинцията, която беше фундаментална част от Споразумението от Разпети петък, сложило край на конфликта в Северна Ирландия през 1998 г. Северноирландските юнионисти вече подчертаха, че визитата на Байдън няма да ги застави да прекратят протеста си срещу постбрекзитните правила за търговия, които третират провинцията по различен начин от Обединеното кралство.

В навечерието на визитата на Байдън в Северна Ирландия, в северноирландкия град Дери/Лондондери избухнаха протести и сблъсъци с полицията, при които протестиращи замериха с коктейли "Молотов" полицейски коли, предаде ДПА. Това илюстрира какво напрежение има в провинцията.

Вчера Северна Ирландия отбеляза 25-ата годишнина от края на конфликта. По повод на годишнината привърженици на идеята за независимост на провинцията организираха протестно шествие, което прерасна в използване на коктейли "Молотов" срещу полицията.

Посещението на Байдън в Северна Ирландия и в Ирландия ще продължи 4 дни.

Източник: БТА