Австрийските власти разбиха международна мрежа за трафик на хора

Австрийските власти разбиха международна мрежа за трафик на хора

"Това е един голям успех срещу организираната престъпност и тежък удар срещу мафията на каналджиите", посочи в комюнике австрийският вътрешен министър Герхард Карнер.

Разследването, което е започнало в началото на 2021 г., направи възможно проследяването на мрежата, за която се подозира, че е прекарала от Унгария повече от 36 000 деца и възрастни, стремящи се да достигнат Западна Европа, по-специално Германия и Франция.

Веднъж стъпили в Австрия, тези мигранти са били предавани на други престъпни групи, за да продължат по маршрута си.

"Повечето от тях са с произход от Сирия" и са плащали между 3000 и 4500 евро на човек за прехвърлянето им само от Унгария в Австрия, каза пред АФП говорителят на австрийската полиция, инспектор Йохан Баумшлагер.

Мрежата, която е една от най-големите, разбивани в Австрия през последните години, по този начин е натрупала през месеците, през които е действала, сума, оценявана на 152 млн. евро.

Арестите са извършени в Австрия, но също и в Чехия, Унгария, Словакия и Румъния. Полицейските органи са иззели и 80 превозни средства.

При един инцидент, свързан с тази мрежа, двама нелегални мигранти се задушиха миналия октомври, натъпкани в малък камион с още 27 души, който бе спрян от полицията на унгарската граница.

Източник: БТА