Австралия спира да плаща обезщетения на бизнеса заради Covid

Австралия спира да плаща обезщетения на бизнеса заради Covid

Австралийските власти ще спрат да плащат всички субсидии и обезщетения, свързани с пандемията, след като 80% от възрастното население е ваксинирано, заяви министърът на финансите на страната Джош Фрейденберг. Двата най-населени щати в страната - Нов Южен Уелс и Виктория, както и Австралийската столична територия, ще бъдат първите, в които ще бъде премахнато подпомагащото финансиране.

Фрейденберг допълни, че „предприятията в Нов Южен Уелс и Виктория, както и Австралийската столична територия, скоро ще прекратят субсидиите за заплати, наложени от правителството на фона на пандемията“, тъй като тези региони се доближават до 80% ваксинация.

Министърът подчерта, че "федералното правителство ще спре мерките за финансова подкрепа веднага щом ключовите цели за ваксинация бъдат постигнати", обаче регионалните власти могат да продължат финансовата подкрепа от собствените си бюджети.

Фрайденберг каза още, че след като в регионите възрастното население е ваксинирано на 70%, ще започне поетапно отмяна на обезщетенията за тези, които са загубили работата си поради пандемията или са загубили значителна част от доходите си. След 80% ваксинация тези плащания ще спрат напълно. "Не можем да изкореним вируса и трябва да се научим да живеем с него. Икономиката ни се възстанови бързо от първата вълна на COVID-19 и имаме всички възможности да го направим отново, когато ограниченията бъдат отменени", подчерта той.

Федералното министерство на здравеопазването прогнозира, че Нов Южен Уелс и Австралийската столична територия ще ваксинират 80% от жителите си над 12 години до края на октомври, а Виктория в началото на ноември тази година.

Според Федералното министерство на здравеопазването от 25 януари 2020 г. в страната са регистрирани повече от 102 хиляди заразени с коронавирус, 80 хиляди души са се възстановили и 1 278 случая са починали.

През юни 2021 г. в Австралия започна нова вълна от разпространение на коронавирус, с която властите все още се опитват да се справят, като същевременно ваксинират жителите. Повече от 77% от възрастните в страната, чието население е 25,6 милиона, са били ваксинирани срещу COVID-19.

Източник: БГНЕСДата: 30.09.2021