Армения и Азербайджан са се договорили за мирни разговори и делимитиране на границата помежду си

Армения и Азербайджан са се договорили за мирни разговори и делимитиране на границата помежду си

Договореността е постигната след разговори на Пашинян с президента на Азербайджан Илхам Алиев в Брюксел.

Двамата са се съгласили до края на април да сформират двустранна комисия за делимитиране на границата между двете държави, се казва в съобщението на кабинета на арменския премиер.

"Министър-председателят на Армения и президентът на Азербайджан инструктираха външните си министерства да започнат подготовка за мирни разговори между двете страни", се казва в информацията.

На срещата на двамата лидери в Брюксел е присъствал и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

През 2020 г. азербайджанските сили изтласкаха арменските части от територии, които те контролираха от 90-те години на миналия век във и около Нагорни Карабах, преди да бъде постигнато примирие с посредничеството на Русия.

Миналия месец Армения поиска от Русия да вземе мерки да принуди Азербайджан да изтегли силите си от зона в Нагорни Карабах, контролирана от руски миротворци. Азербайджан отговори, че зоната е негова суверенна територия.

Кабинетът на Пашинян обяви още, че двете страни са се договорили да създадат "двустранна комисия за делимитиране на границата между Армения и Азербайджан, която ще бъде упълномощена освен това да се занимае с въпроси за осигуряването на сигурността и стабилността по границата".

Източник: БТА