Абсолютно мнозинство на Нова демокрация и осем партии в парламента показват резултатите от парламентарните избори в Гърция

Абсолютно мнозинство на Нова демокрация и осем партии в парламента показват резултатите от парламентарните избори в Гърция

При преброени 97,7 процента от гласовете Нова демокрация получава 40,56 процента, което ще ѝ даде 158 места в 300-членния гръцки парламент. Това е възможно поради приложената избирателна система, която дава допълнителни места на първата сила в изборите.

На второ място остава лявата СИРИЗА, която продължава да губи подкрепа и засега получава едва 17,83 процента или 47 депутатски места. Единствената областна единица, в които тя излиза на първо място, както и на предишните избори, е Родопи в Северна Гърция.

Трето е лявоцентристкото движение ПАСОК с 11,86 процента и 32 места.

Гръцката комунистическа партия, която е подкрепена от 7,67 процента, ще има 20 депутати.

Следват две партии от крайната десница с близък резултат. Изненадващо „Спартанци“, подкрепена от бившия ръководен функционер на забранената „Златна зора“ Илиас Касидиарис, който е в затвора, получава 4,68 процента и 13 депутати, а „Гръцко решение“ на Кириакос Велопулос има подкрепата на 4,45 процента и ще получи 12 депутатски места.

На седмо място е консервативната партия НИКИ („Победа“) с подкрепа от 3,7 процента и 10 депутати.

Последната партия, която влиза в гръцкия парламент, е лявата евроскептична партия „Плевси елефтериас“ („Курс на свободата“) с 3,17 процента и 8 депутати.

Останалите партии, които остават под прага от 3 процента, събират общо 6,07 процента.

В телевизионно обръщение вечерта след изборната си победа лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис заяви, че ще бъде премиер на всички гърци.

„Гражданите ни дадоха силен мандат да пристъпим по-бързо по пътя на големите промени, от които има нужда родината ни“, каза той. 

Мицотакис благодари на избирателите за доверието, което са гласували на Нова демокрация. „Целите ни са високи и трябва да бъдат високи през един втори мандат, който може да преобрази Гърция с динамични темпове на развитие, които ще увеличат заплатите и ще намалят неравенствата. С по-добро обществено и безплатно здравеопазване. С една ефективна и цифрова държава и една силна родина на първата линия на Европа“, заяви лидерът на Нова демокрация.

Източник: БТА


Дата: 26.06.2023