8 часа продължиха руско-американските преговори в Женева

8 часа продължиха руско-американските преговори в Женева
Очаква се брифинг на заместник-министър Сергей Рябков. Поне на думи, позицията на руската страна изглежда доста безкомпромисна. Преди началото на преговорите в Женева за Агенция "Новости" Рябков заяви:

"Отиваме не с протегната ръка, а с ясно формулирана задача, която трябва да се реши при условията, които ние обозначихме".

Основното искане на Русия е да получи юридически гаранции, които изключват по-нататъшно разширяване на НАТО на Изток, включително приемане на Украйна и Грузия, както и разполагане на настъпателни оръжия в близост до руските граници. Ако се съди по тона на Рябков, то изглежда, че руската страна не възнамерява да прави компромиси с тези си искания.

Съединените щати са готови да обсъждат мащаба на военните учения в Източна Европа, но не и числеността на войските в региона. Това стана ясно от думите на американския държавен секретар Антъни Блинкън преди началото на преговорите в Женева. Той посочи, че трудно може да се очаква реален напредък, докато трае напрежението по украинската граница.

А френският министър по европейските въпроси Клеман Бон предупреди, че Европейският съюз не бива да бъде изключван от преговорите за сигурността на Европа.

Източник: БНР