7 ранени и 78 задържани при сблъсъци между полицията и анархисти в Атина

7 ранени и 78 задържани при сблъсъци между полицията и анархисти в Атина

Напрежението е възникнало в зоната на т.нар. Просфигика на бул. „Александрас“ – комплекс от сгради, издигнати през 30-те години на миналия век за настаняване на бежанци от Турция след Малоазийската катастрофа от 1922 г., които днес са в голяма степен изоставени и се обитават често от анархисти, бездомници и наркомани.

Сблъсъците са започнали, когато полицията предприела операция за задържането на 27-годишно лице, заподозряно за палеж в офисите на медийната група Real News през юли, съобщава АНА-МПА. Тогава 78 души, които голяма част от гръцките медии определят като анархисти, се качили на тераса и започнали да замерят силите на реда с различни предмети, в резултат на което били ранени седем полицаи, от които двама са в сериозно състояние.

Извършителите били задържани и срещу тях са образувани преписки за насилие срещу служители на държавата и правосъдието, смущаване на обществения ред, причиняване на тежка телесна повреда, разрушаване на чуждо имущество и нарушаване на разпоредбите за оръжията и пиротехническите средства.

Източник: БТА


Дата: 23.11.2022