36 души се смятат за изчезнали след руския удар в Кременчук

36 души се смятат за изчезнали след руския удар в Кременчук

Президентът Володимир Зеленски покани ООН да посети мястото на нападението, при което загинаха най-малко 18 души. Той призова Русия да бъде обявена за терористична държава.

Властите заявиха, че 36 души се смятат за изчезнали след руски ракетен удар по търговския център в град Кременчуг. 

Русия отрече да е атакувала мола, като заяви, че е ударила оръжеен склад и последвалите експлозии на боеприпаси са предизвикали пожар в търговския център.

Руските войски са задържали бившия кмет на окупирания град Херсон в Южна Украйна. Заместник-ръководителят на проруската военна администрация на Херсон Кирил Стремусов заяви, че Игор Колихаев открито е призовавал служителите на градската администрация да саботират и да пренебрегват указанията на новата администрация.

Губернаторът на Днепропетровска област съобщи за „вражеска атака“ и каза, че спасителни екипи търсят хора под развалините в град Днипро. Засега няма коментар от руското министерство на отбраната. 

Украинските сили ще се опитат да задържат линията срещу Русия на изток от град Лисичанск, за да спечелят време за пристигането на западните оръжия и за да успеят защитниците на региона да подготвят укрепления, каза губернаторът на провинция Луганск. 

Русия отново обстрелва и Харков, вторият по големина град в Украйна. Ударени са жилищни сгради и основно училище.

В реч чрез видео връзка пред Съвета за сигурност на ООН президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия, че е "терористична държава". Зеленски заяви, че Русия на практика всеки ден извършва терористични актове заради войната в Украйна.

Той заяви:

"Русия няма право да участва в обсъждането и гласуването на войната в Украйна, която е непровокирана и проява на колониализъм от страна на Русия. Призовавам ви да лишите делегацията на тази терористична държава от нейните правомощия в Общото събрание на ООН. Това е възможно, това е необходимо и справедливо".

Източник: БНР


Дата: 29.06.2022