22 март – Световен ден на водата

22 март – Световен ден на водата

Световният ден на водата е посветен на водата и вдъхновява за действия за справяне с глобалната водна криза. Основният фокус на Световния ден на водата е да се подкрепи постигането на Цел 6 за устойчиво развитие: вода и канализация за всички до 2030 г.

2,2 милиарда души живеят без безопасно управление на услугите за питейна вода, което има опустошителни последици за техния живот.

Водата е и в основата на адаптирането към изменението на климата, тъй като служи като ключова връзка между климатичната система, човешкото общество и околната среда.

Без подходящо управление на водите има вероятност да се увеличи конкуренцията за вода между секторите и да ескалират различни видове водни кризи, които да предизвикат извънредни ситуации в редица зависими от водата сектори.

Всяка година Световният ден на водата има различни тема.

За 2024 година темата е "Вода за мир".

Водата може да създаде мир или да разпали конфликт. Когато водата е оскъдна или замърсена, или когато хората имат неравен или никакъв достъп до нея, напрежението между общностите и държавите расте. Повече от 3 милиарда души по света зависят от вода, която пресича национални граници. Въпреки това само 24 държави са сключили споразумения за сътрудничество по отношение на всички споделени водни ресурси.

Тъй като въздействието на изменението на климата се засилва, а населението нараства, има спешна нужда от обединяване на усилията за защита и опазване на най-ценния ни ресурс в рамките на държавите и между тях.

В България сме щастливи, че имаме вода, годна и безопасна за пиене, директно от чешмата, почти в цялата страна.

У нас сдружение "За Земята" започна 2 кампании посветени на водата Кампанията "Погрижи се за чешма" призовава да се погрижим за любима чешма, защото създаването на чешма е неизменна част от българската култура от векове. Не всеки има възможност да построи чешма, но всички можем да почистим някоя чешма близо да нас.

Включете се в кампанията на "За Земята" – отидете до любимата си чешма заедно със семейството си или с приятели и я почистете (съберете боклука около нея, измийте я от мръсотията, поправете пейката до нея), после изпратете снимки на чешмата преди и след вашата грижа в страницата на събитието.

Ако чешмата има нужда от ремонт, подайте сигнал до общината.

От сдружение "За Земята" вече са изпратили материали за почистване в цялата страна – биоразградими чували, ръкавици, екологичен препарат за почистване и четки от естествени материали.

Източник: БНРДата: 22.03.2024