21-ви ден от инвазията в Украйна: Мирните преговори са „по-реалистични“

21-ви ден от инвазията в Украйна: Мирните преговори са „по-реалистични“

Руско-украинските преговори ще продължат по-късно днес, според украинската страна Москва е смекчила позициите си.

От началото на руското нахлуване в Украйна вече три милиона души са избягали от войната.

Експлозии и сирени отново имаше през нощта в Киев. В столицата е в сила комендантски час и заради това евакуация днес няма да има, предупредиха властите. В Марупол местни представители твърдят, че около 400 пациенти и лекари са държани като заложници в една от болниците.

565 милиарда долара са досегашните разчети на Украйна за парите, необходими за възстановяването от войната, съобщи премиерът Денис Шмигал. 

В Украйна трябва да бъде изпратена международна миротворческа мисия, която не може да е невъоръжена, заяви на пресконференция лидерът на управляващата партия в Полша и вицепремиер Ярослав Качински. Качински е част от представителите на Полша, които заедно с тези на Чехия и Словения, пристигнаха с влак в Киев, за да се срещнат с президента Володимир Зеленски. 

Снощи Зеленски заяви във видeообръщение, че „засега“ страната му се отказва от членство в НАТО.

Преговорите на украинската делегация с Русия трябва да продължат, а позициите на двете страни вече звучат по-реалистично, заяви  също Володимир Зеленски.

В изявлението си Зеленски се обърна и към руските граждани като каза, че войната ще завърши позорно за страната им, но от действията на хората ще зависи какво ще последва:

„Всеки трябва да работи на своето място, включително нашите представители на преговорите с Руската федерация. Това е важно, трудно, но важно, защото всяка война завършва със споразумение. Срещите продължават и както ми докладват, позициите звучат по-реалистично. Но е нужно и време, за да могат решенията да бъдат в полза именно на Украйна“.

От Върховния комисариат за бежанците на ООН съобщиха, че украинците, които до момента са напуснали страната си, са над 3 милиона. Милион и 800 хиляди от тях са в Полша, а около 300 хиляди пътуват към Западна Европа. 

Руското външно министерство съобщи, че Москва е започнала процедура за излизане от Съвета на Европа. Един от мотивите е, че страните от НАТО и ЕС злоупотребяват с мнозинството си в организацията и последователно я превръщат в инструмент на антируската политика. Според руското външно министерство този акт няма да засегне правата и свободите на руснаците, тъй като конституцията на Руската федерация установява гаранции не по-малки от тези в Европейската конвенция за правата на човека.

Марина Овсянникова, която влезе с антивоенен плакат в студиото на Първи канал на руската телевизия по време централната новинарска емисия, беше глобена и освободена. Пред съда тя заяви, че не се признава за виновна и че продължава да е убедена, че Русия извършва престъпление в Украйна.

Източник: БНР


Дата: 16.03.2022