Сабльорките на България завършиха пети отборно за Световната купа в Алжир

Сабльорките на България завършиха пети отборно за Световната купа в Алжир

Олга Храмова, Йоана Илиева, Емма Нейкова и Калина Атанасова, под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов, показаха самочувствие и записаха важни победи в конкуренцията на най-добрите отбори в света, съобщиха от Българската федерация по фехтовка. Националките надделяха над Испания, Италия и САЩ, които са преди тях в световната ранглиста и са най-големите им конкурентки в борбата за квоти за Олимпийските игри в Париж. 

Сабльорките на България започнаха състезанието от втория кръг на елиминациите, като победиха категорично Испания с 45:36. В следващия двубой, валиден за място на полуфиналите, Храмова, Илиева, Нейкова и Атанасова се изправиха срещу водачките в световната ранглиста от Франция, сребърни медалистки от Олимпийските игри в Токио. Французойките поведоха от самото начало на срещата и не изпуснаха лидерството си до края, надделявайки с 45:32.

В първата среща за разпределение на местата от пето до осмо Храмова, Илиева, Нейкова и Атанасова победиха силния отбор на Италия с 45:37. В двубоя за пета-шеста позиция българките продължиха отличното си представяне и се наложиха над САЩ с 45:42. Националките изоставаха до последния двубой от срещата, но Йоана Илиева влезе при 36:40, обърна резултата до 45:42 и подреди тима на България на пето място в крайното класиране. В тази среща много силно се включи Калина Атанасова, чиито 20 туша бяха решаващи, за да догони в резултата американките, преди Илиева да затвори срещата.

"Победите над Испания, Италия и САЩ са важни и за самочувствието, и за класирането в ранглистата на българския отбор. То им дава шансове за още по-добро представяне в предстоящите състезания, тъй като в схемата няма да бъдат поставяни срещу топ отборите в света", уточниха от централата по фетховка.

Източник: БТА


Дата: 13.11.2023