Обиколката на България отбелязва 100-годишнина с къс маршрут

Обиколката на България отбелязва 100-годишнина с къс маршрут

Предстоящото издание на надпреварата ще бъде 71-во, но ще съвпадне със стогодишнината от провеждането на първото издание на една от най-старите колоездачни обиколки в Европа.

Маршрутът на българския тур бе определен на срещи между новото ръководство на Българската федерация по колоездене в лицето на нейния председател Евгени Балев и члена на Управителния съвет Георги Лумпаров и кметовете на Троян - Донка Михайлова, и на Габрово - Таня Христова. На срещите присъстваха и двама от най-големите спортни деятели в Троян и Габрово, съответно Тодор Колев и Даниел Петров.

По традиция Обиколката на България ще започне с пролог около храм-паметника "Св. Александър Невски" в столицата, който ще бъде на 24 август, събота. 

Ден по-късно, на 25 август, е първият същински етап от София до Троян през прохода Беклемето. На 26 август е вторият етап от Троян до Казанлък, а на следващия ден е най-дългият етап от Казанлък до Бургас. В предпоследния етап колоездачите ще карат от Примерско до Сливен през с. Ичера и природен парк "Сините камъни".

Обиколката ще завърши на 29 август с планинския пети етап от Сливен до Габрово през прохода Шипка. Маршрутът е доста по-кратък от тези допреди 10 години.

Източник: БНР