Нургюл Салимова завърши на десето място на европейското първенство по шахмат

Нургюл Салимова завърши на десето място на европейското първенство по шахмат

В последния 11-и кръг 19-годишната Салимова матира с черните фигури Мариам Мъкъртчян от Армения на 38-мия ход и така събра 7,5 точки след пет победи, пет ремита и само една загуба.

Европейска шампионка стана полякинята Моника Соцко, която в последния кръг направи стратегическо реми с друга арменка - Лилит Мъкъртчян, за да завърши еднолично на върха с 8,5 точки. Сребърното и бронзовото отличие поделиха представителките на Азербайджан Гюнай Мамадзада и Улвия Фаталийева с по 8 точки.

От останалите българки най-напред финишира Виктория Радева, която с 6,5 точки зае 24-о място. В последния кръг Радева победи с черните испанката Моника Руис, измъквайки се от практически загубена позиция.

Габриела Антова приключи с 6 точки след реми с украинката Катерина Должикова, а Белослава Кръстева и Надя Тончева допуснаха загуби с белите фигури съответно от Саломе Мелия от Грузия и Анастасия Рахмангулова от Украйна, като така запазиха актива си от 5,5 и 5 точки. Антоанета Стефанова завърши турнира с 4 точки, след като не се яви още за вчерашната си партия от деветия кръг.

Участие в европейското първенство взеха 123 шахматистки.

Източник: БНР