Нургюл Салимова e втора при жените на турнира в Исландия

Нургюл Салимова e втора при жените на турнира в Исландия

В последния девети кръг тя направи реми с белите фигури с турския гросмайстор Емре Джан, който има със 125 точки по-високо ЕЛО от нейното. При дамите българката беше изпреварена единствено от рускинята Лея Гарифулина. Тя също събра 6,5 точки, но има по-добри допълнителни показатели.

Шампион в Рейкявик е румънецът Богдан-Даниел Дяк със 7,5 точки. Поставеният под номер 1 в схемата Дяк постигна победа в последния кръг над Алишер Сюлейменов от Казахстан в пряк сблъсък за първата позиция. Втори със 7 точки се нареди французинът Себастиен Мазе, а трети също със 7 точки е литовецът Пултиневичиус. Зад Салимова останаха играчи като украинската легенда Васил Иванчук, френския гросмайстор Жул Мусар и китайките Чжу Цзинър и Миаои Лу.

За Салимова участието в Откритото първенство на Исландия бе генерална репетиция преди старта на Турнира на претендентките за световната титла. Състезанието, в което ще участват осем от най-добрите шахматистки от цял свят, ще излъчи съперничката на китайката Цзю Вънцзюн в мача за световната титла през 2025 година. Турнирът в канадския град Торонто е от 4 до 21 април.

Източник: БНР


Дата: 22.03.2024