Новите опити за рекорд по Ком-Емине

Новите опити за рекорд по Ком-Емине

Миналата седмица пък рекордьорът Божидар Антонов за поредна година потегли по най-дългия пешеходен туристически маршрут в България, за да се опита да подобри собствения си рекорд. През 2018 г. той измина близо 600-километровото трасе за 4 дни 8 часа и 27 минути. Сега целта му беше да свали това време под 4 дни, но болки в стомаха го спряха малко след Витиня, на 17-ия час след старта, при изминати 105 км.

В петък (13 август) опит за нов рекорд започна друг планински бегач - Иван Гочев, който си беше поставил същата цел и миналото лято.

В първата част от пробега Гочев се движеше с обещаващо темпо, но прекрати опита си в долината на река Тъжа.

“Разочарован съм, че приключих толкова рано и то поради причина, която не можех да променя. Целта ми беше до Чумерна да успея да се запазя и да съм с най-много 2 часа изоставане от рекорда. Според мен след това има предостатъчно възможност да се свалят часове от рекорда, докато преди това е по-трудно. За мое съжаление, още след гадното спускане към хижа Кашана започнах да изпитвам физически проблеми. Болки в глезена и коляното. Тази, в глезена беше същата, която сложи край на миналогодишния ми опит, но след няколко ценни съвета от Петър Петров успях да я овладея. Втората, която се появи от вътрешната страна на коляното, неусетно се превърна в сериозна пречка на спускането от връх Ботев, като накрая движенията ми бяха доста ограничени и се появи много остра постоянна болка. Впоследствие, след като вече бях прекратил опита, се появи и оток”- разказа пред БНР Иван Гочев.

омагаха му баща му и планинския бегач Тони Петков, а в последствие се включи и Мартина Рачева.

“Оценявам опита си като неуспешен. Все повече се убеждавам колко е важна силовата кондиция за многодневни предизвикателства. За следващия опит смятам да наблегна много повече на силовата подготовка, като според мен това е моят главен недостатък. Със сигурност ще се върна отново. Не тази година, но другата или по-следващата ще тръгна пак” - заяви Гочев.

Междувременно, Божидар Антонов обяви, че в близките седмици ще направи нов опит за рекорд, след като стомашното му неразположение премине, а за октомври опит планира Калоян Пейчев - Кофето.Дата: 16.08.2021