Норвежките спечелиха евротитлата в хандбала

Норвежките спечелиха евротитлата в хандбала

На финала на 15-ия шампионат на Стария континент, който се проведе в Черна гора, Република Северна Македония и Словения, норвежките надиграха Дания с 27:25 (12:15) и по този начин осъществиха успешна защита на титлата си от първенството преди две години.

През цялото първо полувреме на финала в "Арена Стожице" в Любляна датчанките, които са трикратни шампионки на Европа, водеха в резултата, като Норвегия изравни единствено при 2:2. На моменти преднината на Дания достигаше до пет гола, но на полувремето Норвегия се оттегли с пасив от само три попадения при 12:15.

Хандбалистките на Торир Хергеирсон продължиха да топят изоставането си през вторите 30 минути на мача и стигнаха до второто си изравняване при 22:22 след гол на Марен Ордал. Норвежките поведоха за пръв път при 24:23 чрез Кристине Брейстьол и до края не погледнаха повече назад.

С най-много голове за победителките завърши Нора Мьорк, която реализира осем пъти във вратата на Дания. Брейстьол добави още четири гола, а цели четири други състезателки в състава на Хергеирсон останаха с по три попадения.

За датчанките, които играха на първия си европейски финал от 2004 година насам, когато отстъпиха със същия резултат на същия съперник, шест гола реализира Луизе Винтер Бургор, а с пет приключи Емма Фрийс.

В мача за бронзовите медали Черна гора се наложи над Франция с 27:25 (13:12, 22:22) след продължение. 

Източник: БНР


Дата: 21.11.2022