Кралица Елизабет II написа поздравително писмо до тима на Англия, който стана европейски шампион по женски футбол

Кралица Елизабет II написа поздравително писмо до тима на Англия, който стана европейски шампион по женски футбол

"Вашият успех е отвъд трофея, който вие напълно си заслужихте. Всички вие показахте пример, който ще бъде вдъхновение за момичетата и жените днес и за бъдещите поколения", написа английската кралица в писмо, с което поздрави шампионките.

Еуфорията в Англия след успеха е невиждана. Женският финал в неделя събра на трибуните на "Уембли" 87 192 зрители, което е повече от най-посетения мъжки финал на Европейско първенство. Той е от 1964 година, когато домакинът Испания побеждава тима на СССР с 2:1 пред 79 115 зрители.

Селекционерът на "лъвиците" Сара Вигман все още не познава загубата с тима на Англия в 20 мача, а преди 5 години тя направи и тима на Нидерландия европейски шампион.

"Мисля, че направихме промяна. Този турнир направи много за играта, но също така и за обществото и ролята на жените в него - в Англия, но и по целия свят", каза Вигман на пресконференцията след успеха.

"Първо ще празнуваме, толкова сме горди от нас и от начина, по който постигнахме този успех. Развитието на женския футбол е толкова бързо, че вече много отбори могат да спечелят този турнир", смята тя.

Сара Вигман целуна след големия успех гривна на ръката си, която е принадлежала на сестра й, която е починала през месец юни.

Източник: БТА