Китай спечели отборната титла при мъжете на Световното първенство по спортна гимнастика в Ливърпул

Китай спечели отборната титла при мъжете на Световното първенство по спортна гимнастика в Ливърпул

Вей Сун, Цзясин Ян, Хао Ю, Бохън Чжан и Цзинюан Цзоу завършиха с общ сбор 257.858 точки. За Китай това е 13-а отборна световна титла в историята и първа след Доха 2018.

В тима са олимпийският шампион на успоредка от Токио 2020 Цзинюан Цзоу и действащият световен шампион в многобоя Бохън Чжан, които имат злато и от шампионата през 2018-а.

Олимпийският вицешампион и победител в квалификациите Япония остана на второ място с 253.395 точки. В състава е златният медалист в многобоя и на висилка от Токио 2020 Дайки Хашимото.

Домакините от Великобритания спечелиха бронзовите отличия с 247.229 точки. За британските гимнастици, които спечелиха европейската титла през август, това е втори отборен медал от Световно първенство след Глазгоу 2015.

Призьорите си осигуриха и директна квота за следващите Олимпийски игри в Париж през 2024 година.

Олимпийският първенец Русия не участва в състезанието заради забрана, наложена от Световната и от Европейската федерация във връзка с военните действия в Украйна.

Световното първенство по спортна гимнастика в Ливърпул продължава с финалите на индивидуалния многобой при жените и при мъжете в четвъртък и петък.

Източник: БТА