Деца с мощни джетове обраха купите в Джет Купа Бургас 2021

Деца с мощни джетове обраха купите в Джет Купа Бургас 2021

Успешно приключи II кръг от Националния Джет Ски Шампионат. Организаторите от бургаския клуб „Акватракс“ и Община Бургас предоставиха отлични условия на Северен Плаж Бургас и празнична атмосфера от Saxa Beach Club с много публика и емоции. Директор на състезанието бе най-успешния български състезател Кристиян Киров от Бургас – многократен национален и балкански шампион и 4-ти на Световното първенство в Тайланд.

В двата дни на надпреварата 35 участника от България и Румъния спореха за призовите места. За първи от клас Junior (до 16 годишна възраст) се намесиха в призовите места в мъжките и женските категории. Младата надежда Мари Петрова (13 години) стартира при жените експерти с най-мощните джетове и грабна победата пред Ева Иванова (14 год) от Бургас и Даяна Топалова от „Кинекс Моторспорт“ Кърджали. Мари взе и трето място в клас Junior, където победител стана Алекси Михалчеа от Румъния, следван от Антон Горещилов от клуб „Морска Звезда Бургас“. Антон Горещилов (14 год.) се включи и в мъжките категории където победи в клас GP4 1100 следван от Влад Михалчеа и Раду Давидеску от Румъния.

В по-високата категория на джетове до 230 к.с. Антон отново се качи на подиума с второ място, като пред него бе шампиона за 2020 Огнян Георгиев от клуб „Йошката-Кърджали“, а трети остана Живко Иванов от Бургас.

При най-мощните серийни джетове отново млада звезда от Бургас грабна златото. Мартин Димов (15 год.) от клуб „Морска Звезда Бургас“ се справи с Николай Димитров от клуб „Йошката Кърджали“ и Влади Василев от клуб “Водомоторен Клуб Ряхово“.

Люта битка се разрази и в „кралския клас“ на подобрените джетове до 500 к.с. където водачеството се променяше и в трите гонки. В крайна сметка Валентин Захариев от Ямбол се наложи над Щерю Арабаджийски от клуб „София Екстрийм“ и Стоян Топалов от „Кинекс Моторспорт“ Кърджалии.

Състезанието бе наблюдавано и инспектирано от представители на Морска Администрация Бургас, които се запознаха и тестваха системата за контрол и следене на джетове, която е съвместна разработка на ИА Морска Администрация и българската фирма Easytracking от Варна. Организаторите от Община Бургас и клуб „Акватракс“ дадоха заявка за още по-мащабно събитие за следващата година с повече водни спортове и атракции.

Източник: БНР