Божидар Саръбоюков получи приза "Изгряваща звезда“ на лекоатлетическата Гала на АБАФ в Истанбул, БФЛА също получи престижна награда

Божидар Саръбоюков получи приза "Изгряваща звезда“ на лекоатлетическата Гала на АБАФ в Истанбул, БФЛА също получи престижна награда

19-годишният Саръбоюков, който спечели и анкета за "Атлет на България" за 2023 година на списание "Атлетика", се състезаваше с успех и на двата хоризонтални скока – на дължина и троен скок, през изминалата кампания.

През зимата той постави нов национален рекорд на скок дължина за юноши до 20 години със 7.97 метра и зае четвърто място на Европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул. През лятото атлетът от Харманли доказа класата си с рекордна серия на скок дължина на Европейското първенство за юноши и девойки до 20 години в Йерусалим (Израел), като подобри два пъти националния рекорд на скок дължина с 8.18 и 8.22 метра, като остана втори само на 1 сантиметър от златния медал, но заради силното си представяне получи квота  за участие на Световното първенство за мъже и жени. На троен скок възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов завоюва втори сребърен медал в Йерусалим с личен рекорд от 16.25 метра.

В 12-годишната история на годишните награди на АБАФ в тази категория от българските състезатели приза са печелили още Лиляна Георгиева през 2017-а, Александра Начева през 2018-а и Валентин Андреев през 2019-а.

Адриана Вилагос (Сърбия) бе обявена за „Изгряваща звезда на АБАФ“ при девойките. 19-годишната сръбкиня, която е световна рекордьорка на копие за девойки до 18 години, спечели европейската титла до 20 години в Йерусалим и балканската титла за жени в Кралево, Сърбия.

Световният шампион на скок дължина и европейски първенец в зала Милтиадис Тентоглу (Гърция) бе избран за "Атлет на АБАФ“ за 2023 година, а европейската шампионка на троен скок в зала Тугба Данъшмаз (Турция) взе наградата за "Атлетка на АБАФ“.

Освен Саръбоюков, голямо признание по време на галата в Истанбул получи и Българската федерация по лека атлетика. Родната централа бе отличена за приноса й към АБАФ с отличната организация на Балканския шампионат по крос кънтри, който се състоя в Пирдоп на 11 ноември.

Наградата бе връчена от вицепрезидента на АБАФ Ламброс Папакостас (Гърция) на президента на БФЛА Иван Колев. Всички представители на атлетически федерации на галата получиха и плакети от турската атлетическа федерация, която празнува 100 години от създаването си през 2023-а.

Българска федерация лека атлетика ще бъде домакин на Балканската атлетическа гала през 2024-а, когато ще празнува 100-годишен юбилей. Галата ще бъде в столицата София, а страната ни ще бъде домакин на Галата за трети път след Правец през 2011-а в първото й издание и 2017-а в Стара Загора. 

Източник: БТА


Дата: 29.11.2023