Австралия отне визата на Новак Джокович, ще го депортират

Австралия отне визата на Новак Джокович, ще го депортират

Сърбинът беше задържан на летището в града преди граничните власти да обявят, че не е спазил правилата за влизане, което налага неговото депортиране.

Той е бил отведен в хотел за изолация в очакване на подходящ полет.

Развитието идва на фона на негативната реакция относно допускането на тенисиста да участва на Australian Open след медицинско изключение. До момента сърбинът не е уточнил публично дали е ваксиниран, или не, но миналата година той се обяви "против ваксинацията".

От Тенис Австралия потвърдиха, че на Новак Джокович е било предоставено медицинско освобождаване „след строг процес на преглед, включващ два отделни независими екипа“. Заради огромната негативна реакция и сгрешената виза на Джокович, той остава изолиран в хотел.

Документът, който негов представител е попълнил, за да влезе в страната не включва “медицинско изключение” за липса на поставена ваксина, от което той се нуждае, за да вземе участие в турнира от Големия шлем. Според правилата всички тенисисти трябва да бъдат ваксинирани, за да излязат на кортовете в Мелбърн.

В изявление австралийските гранични власти се казва, че Джокович „не е успял да предостави доказателства и да изпълни изискванията за влизане в Австралия", затова визата му е била анулирана.

Премиерът на страната Скот Морисън отрече Новак Джокович да е бил толериран и беше категоричен, че правилата важат за всички. На пресконференция в четвъртък той обяви, че е бил уведомен, че е налице медицинско освобождаване за влизане на тенисиста, но предоставените доказателства за това са „недостатъчни“.

Австралийският здравен министър Грег Хънт описа решението за Жокера като „трудно“, но „справедливо“ и допълни, че „правилото важи за всеки“.

Бащата на Новак - Сърджан Джокович, обяви, че синът му е бил държан в стая, охранявана от полиция на летището.

„Това не е просто битка за Новак, а битка за целия свят“, обяви бащата в изявление, разпространено до медиите.

Президентът на Сърбия Александър Вучич сподели, че звездата е жертва на "тормоз", затова и цялата страна го подкрепя.

Първият за годината турнир от Големия шлем ще се проведе в периода 17-30 януари.

Източник: БНТ