Застрашен е Големият бариерен риф

Застрашен е Големият бариерен риф

Комитет на ЮНЕСКО препоръча Големият бариерен риф да бъде добавен в списъка на „застрашените“ обекти на световното наследство. Причина за действията на организацията е опит да се противодейства на последиците от изменението на климата, съобщи Ройтерс.

От години Австралия се бори Големият бариерен риф да не бъде включен в списъка на „застрашените“, тъй като това може да доведе до премахването на статута му на обект на световното наследство. Рифът е основна туристическа атракция и осигурява хиляди работни места.

Препоръката предизвика гневна реакция от страна на Австралия, която я определи като политическа намеса. Австралийската министърка на околната среда Сюзан Лий каза, че Канбера ще оспори препоръката и ще защити позицията на страната си.

Групи за защита на околната среда обаче отхвърлиха твърдението, че препоръката е политическа. Според тях Австралия не прави достатъчно, за да защити рифа, особено по отношение на изменението на климата.

"Не само при Големия бариерен риф положението е най-видимо относно климатичните промени, това се усеща и в целия океан" каза пред БНР доц. Елисавета Пенева от Катедра „Метеорология и геофизика“ към Софийския университет.


"Затоплянето на повърхностния слой е това, което се усеща от няколко десетилетия от особено чувствителните хабитати на океана. Другото е вкиселяването. Може да се каже, че pH -то на Световния океан намалява и това води до окисляване на средата - тя се вкиселява, което също влияе на всички живи организми там - корали, фитоплантктон, зоопланктон. А това , което става в Австралия ще се отрази на целия океан - заради въздушните потоци и океанските течения. В Големия бариерен риф това се е случило и с коралите - те избеляват заради променената среда. Това избелване всъщност означава, че коралът е загинал. Те стават храна за рибите.

Ако сега вземем мерки, видимо ще стане като резултат след около 20,50, 100 години, няма да е сега. Но мерки трябва се предприемат", заяви още доц. Пенева.
"Не е виновна само Австралия за това положение, вина имат всички държави в района на Тихия и Индийския океан и за отделянето на въглеродния диоксид, който окислява водата. А затоплянето е глобален проблем", посочи ученият.

През 2015 г. Австралия опита да лобира, като организира пътуване на делегати на ЮНЕСКО до непокътнат участък от рифа. Според учени обаче оттогава насам най-голямата екосистема в света е претърпяла три големи избелвания на корали, дължащи се на силни морски горещини.

По материали на БНР

Дата: 29.06.2021