Вкаменелости на повече от 83 млн. години са открити от учени от Националния природонаучен музей при БАН

Вкаменелости на повече от 83 млн. години са открити от учени от Националния природонаучен музей при БАН

На 11 август приключи шестата палеонтологична експедиция до находището на динозаври и други къснокредни гръбначни животни край град Трън, съобщават от музея. 

Експедицията, ръководена от доц. Латинка Христова от НПМ-БАН, включваше както нейни колеги от музея, така и учени от Геологическия институт към БАН и Софийския университет "Св. Климент Охридски". Последните няколко дни от престоя на изследователите в Трънско протекоха при силно променливи атмосферни условия и усложнена работна обстановка. Тези обстоятелства не попречиха да бъдат открити множество вкаменелости, разказват от екипа на музея.

Палеонтолозите на НПМ-БАН определят експедицията като пореден успех. „Събраните десетки вкаменелости обогатяват знанието ни за сухоземната и сладководна фауна, обитавала района преди малко повече от 83 милиона години. Сред най-любопитните останки са няколко кости от едри влечуги, сред които поне два прешлена, половин дузина зъби на крокодили, може би първият зъб от динозавър, намерен в находището, както и костни фрагменти от микрогръбначна фауна (гръбначни животни с тегло под един килограм), принадлежащи вероятно на земноводни. И тази година най-многобройни бяха вкаменелостите от коруби на костенурки“, казват от музея.

За изненада на палеонтолозите, по-голямата част от новооткрития костен материал произхожда от скални пластове, в които при предходните експедиции са намерени едва няколко вкаменелости от гръбначни животни. Предстои обработката на находките от динозаври и техните съвременници в лабораторни условия – почистване и инвентиране на събраните вкаменелости.

В различен етап на подготовка са и няколко научни публикации, които ще представят пред научната общност част от получените от екипа на НПМ-БАН и техните колеги резултати.

Източник: БТА


Дата: 14.08.2023