В Луксор археолози откриха двойка сфинксове

В Луксор археолози откриха двойка сфинксове

Фрагменти от колосална двойка варовикови сфинксове бяха открити в древноегипетския храм на Аменхотеп III в западен Луксор, съобщава БГНЕС. Германско-египетски екип от изследователи, ръководен от археолога Хуриг Сурузиан, откри артефактите, наполовина потопени във вода по време на реставрацията на погребалния храм на фараона и колосите на Мемнон, две монументални статуи по негово подобие.

Сфинксовете са с дължина около 26 фута и вероятно изобразяват древния владетел, облечен с шапка с форма на мангуста, кралска брада и широка огърлица. Възстановяването на варовика разкри „любимият на Амон-Ре“ в гърдите на сфинкса, според египетското министерство на туризма и антиките.

На мястото бяха открити също три почти непокътнати статуи на богинята Сехмет, лъвския защитник на бога на слънцето Ра, и останките от голяма зала с колони. Все още четливи по стените му са поредица от изображения, изобразяващи кралския юбилей, или хеб-сед, древен египетски празник, който признава — и подновява — правото на царя да управлява.

Фестивалът традиционно се празнува на тридесетата година от царуването на фараона, въпреки че повечето умират далеч преди това. Аменхотеп III, управлявал от 1390-1353 г. пр.н.е. през 18-та династия, е сред малкото оцелели.

До голяма степен мирното управление на Аменхотеп III е белязано от плодотворна строителна програма в Тива (днешен Луксор), столицата на древната египетска империя. Това включва Колосите на Мемнон, дворцов комплекс в Малката и изкуствено пристанище, което свързва града с Нил. 

Източник: БНР


Дата: 27.01.2022