В Аржентина откриха останки на неизвестен досега динозавър, подобен на Тиранозавър рекс

В Аржентина откриха останки на неизвестен досега динозавър, подобен на Тиранозавър рекс

Изследователите обявиха, че са открили в северните части на Патагония останки от скелети на неизвестния досега вид динозавър, наречен вече Meraxes gigas. Видът е съществувал преди около 90 милиона години през периода креда. Динозаврите от този види били високи 11-12 метра и тежали около четири тона.

Meraxes бил от рода тераподи, известни като кархародонтозаври заради зъбите, които били като на акули.
Черепът им бил близо 130 сантиметра, каза палеонтолоът Хуан Игнасио Канале от аржентинската изследователска агенция CONICET в Музея на палеонтологията "Ернесто Бахман" и ръководител на изследването, публикувано в специализираното издание "Current Biology".

"Много от костите на лицето и черепа са покрити с издутини и са набраздени и това придава на динозавъра вид като на средновековните митични гаргойли", каза палеонтологът от университета на Минесота и съавтор на изследването Пийт Маковицки.
На новооткрития динозавър е дадено името Meraxes по дракона от "Песен за огън и лед", вдъхновила телевизионния сериал "Игра на тронове". Той имал мощни челюсти с едносантиметрови зъби и най-дългите нокти на долни крайници от всички известни досега тераподи.

Въпреки огромните си размери, този динозавър имал "абсурдно" къси горни крайници - около 60 сантиметра, каза Марковицки.

Други два вида тераподи - тиранозаврите, сред които и Тиранозавър рекс и абелизаврите, също имали много къси крайници.
Заради непълния набор скелетни останки досега, Meraxes gigas дава първите свидетелства за скъсяване на горните крайници в тази група динозаври. 

Учените не са наясно защо трите основни групи тераподи независимо една от друга са еволюирали до къси горни крайници с ограничена употреба при месоядните. И при трите има изразена тенденция за увеличаване на размера на главите и скъсяване на горните крайници, което навежда на мисълта за водеща роля на главата при лова, казват учените.

"Склонен съм да мисля, че крайниците са използвани за друг вид дейности като придържане на женската при чифтосване или за улесняване на изправянето на тялото", каза Канале.

Източник: БТА