Уникални останки на вероятно най-голямата птица в света са открити в Австралия

Уникални останки на вероятно най-голямата птица в света са открити в Австралия

Гръмовержецът на Стъртън (Dromornis stirtoni), наречен от един палеонтолог "екстремен еволюционен експеримент", съчетава странни анатомични черти. Огромният му клюн се подава от неголям череп, а главата е разположена  върху тяло, което се извисява на 3 м и тежи до половин тон.

За да изглежда животното още по-абсурдно, тези гиганти на 8 милиона години всъщност са роднини на съвременните птици, като пилетата и патиците.

Откритието може да премахне някои от догадките в моделите, които се опитват да опишат истинските размери на вида. За пръв път останки от тези огромни нелетящи птици са намерени неразхвърляни, разположени приблизително така, както са съществували в някогашното животно.

"Това означава, че трупът е бил цял, когато е бил затрупан", казва Адам Йейтс, палеонтолог и куратор на науките за Земята в Музея и  галерия на Северната територия. "Имаме само долните крайници, защото дотам стигнахме, докато копаехме. Очакваме, че голяма част от скелета,  ако не и целият, може да лежи там и да го намерим при следващите разкопки."

Вкаменените кости са открити в резервата Алкута - гъсто залесено находище на вкаменелости на 190 км североизточно от Алис Спрингс, с една от най-големите концентрации на останки от сухоземни гръбначни животни в Австралия. Макар че на това място са открити хиляди вкаменени екземпляри, откакто разкопките  започват през 1986 г., повечето от тях са разхвърляни фрагменти от различни видове заради наводнения в древността. 

Палеонтологът от Университета "Флиндърс" Уорън Хендли, Йейтс и колегите му преди това са сравнили колекция от разбъркани кости на D. stirtoni, открити в региона, и са успели да установят разлика в размерите на мъжките и женските екземпляри.

Съдейки по размера на новооткритите кости на краката, изследователите подозират, че останките принадлежат на женски екземпляр, който екипът е нарекъл Деб. Те възнамеряват да направят хистологично изследване, за да потвърдят подозренията си.

Междувременно вкаменелостите на Деб се подготвят за временно излагане в музея тази година. Внимателно почистени и втвърдени с пластмасов ацетат, който запълва всички празнини, костите ще бъдат запазени за бъдещи изследвания.

Следи от гръмовержци са откривани само в Австралия и датират от края на миоцена. На тези абсурдно надути птици с малки закръглени крила им липсва специализираната гръдна кост, на която другите птици разчитат за големите си летателни мускули. Живели са в сухите гори и вероятно са използвали огромните си човки, за да поглъщат плодове и друга растителност.

Фосилните данни сочат, че тези птици и техните роднини са съществували 25 милиона години. Но в края на миоцена Австралия пресъхва, може би твърде бързо, за да може D. stirtoni да се адаптира. Птицата е достигала максималния си размер и е съзрявала за размножаване 15 години. Затова е била много уязвима при променящи се условия в околната среда.  

Източник: БТА