Учени създадоха изкуствено сърце от акрил и стволови клетки

Учени създадоха изкуствено сърце от акрил и стволови клетки

Американски учени от Бостънския университет са  разработил миниатюрно копие на човешко сърце, способно да бие като истинско, пише сп. "Сайънс адвансис". 

За експеримента е използвана технологията за триизмерен печат. Размерът на "органа" е само три квадратни сантиметра.

Сърцето се състои от акрилен скелет, във вътрешността на който са разположени клапи. Те се отварят и затварят, за да контролират потока на течността, а малки тръбички играят ролята на артерии и вени.

За да накарат сърцето да бие, учените са имплантирали клетки на сърдечния мускул - кардиомиоцити. Те са отгледани от плурипотентни стволови клетки.

Учените подчертават, че акрилната рамка е трябвало да бъде едновременно здрава и гъвкава. За да постигнат тази цел, те са намалили значително размера на "сърцето".

Според проучването миниатюрният изкуствен орган не се нуждае от допълнителни източници на енергия, за да бие. Учените планират да го използват за медицински изследвания. Наблюденията на точно копие на сърцето могат да покажат как този орган се развива в тялото на ембрионите, какви заболявания засягат сърдечната тъкан и дали новите лекарства са ефективни.

Авторите на проучването смятат, че комбинирането на нанотехнологиите с тъканното инженерство ще позволи да се пресъздаде не само сърце, но и други органи. Изследователите възнамеряват да усъвършенстват своята технология и да разширят обхвата на приложението й. 

Източник: БТА


Дата: 27.04.2022