Учени създадоха ензим за бързо разграждане на пластмасови отпадъци

Учени създадоха ензим за бързо разграждане на пластмасови отпадъци

Само 10 процента от пластмасовите отпадъци в света се рециклират. Най-популярният метод е изгарянето им.  Този процес обаче има своите недостатъци, сред които отделянето на токсични вещества във въздуха.

Търсейки решение на проблема с пластмасовите отпадъци, специалистите са изследвали свойствата на полиетилентерефталата (ПЕТ). Материалът се използва широко в пластмасови бутилки, опаковки за храни и текстил. На него се падат 12 процента от отпадъците в света.

С помощта на изкуствен интелект инженерите са създали мутация на ензима ПЕТаза. Разработката позволява на бактериите да обработват широкоразпространения  полиетилентерефталат в естествени условия.

В някои случаи разграждането на пластмасата до мономери отнема само 24 часа. В природата обаче то може да продължи векове.

Учените вече са подали заявка да патентоват технологията. Те смятат, че разработката може да бъде ефективно решение за рециклиране и екологично производство.

Изследователите от Тексас се надяват, че технологията ще помогне за спасяването на планетата от пластмасов апокалипсис. Сега учените търсят най-добрия начин за използване на ензимите в тази област. 

Източник: БТА