Учени изследват противовирусните свойства на растението Graptopetalum paraguayense

Учени изследват противовирусните свойства на растението Graptopetalum paraguayense

Растението произхожда от Мексико и е широко разпространено в тропичните и в субтропичните райони като декоративно растение, но се използва в китайската медицина като лечебна билка. Действа оздравително върху хора с конюнктивит и херпес симплекс, което предизвиква учените да изследват неговия фитохимичен състав и антимикробното му действие.
Учени от три института на БАН, от Агробиоинститута на Селскостопанската академия и от Националния център по заразни и паразитни болести работят съвместно за получаването и изследването на общ екстракт от растението и изготвянето на негов метаболитен профил. Ръководител на проекта е доц. д-р Надежда Маркова от Института по органична химия с Център по фитохимия към БАН.
Общият екстракт и получените фракции са тествани върху различни щамове вируси и бактерии с цел да се изпита тяхното цитотоксично, антивирусно и антибактериално действие.
"След настъпване на пандемията, причинена от човешкия коронавирус SARS-CoV-2, екипът от учени провежда изпитвания за антивирусно действие на екстракти и активни фракции от растението върху човешки короновируси", информират от БАН.

Източник: БТАДата: 15.02.2022