Трима икономисти си поделят Нобеловата награда за икономика

Трима икономисти си поделят Нобеловата награда за икономика

Бившият председател на Федералния резерв - Бен Бернанке, както и Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг подобриха световното разбиране за ролята на банките по време на финансови кризи, включително защо е от решаващо значение да се предотврати колапсът на банките в тези времена.

"Прозренията на лауреатите подобриха способността ни да избягваме както сериозни кризи, така и скъпи спасителни програми“, отбеляза председателят на комисията по наградите Торе Елингсен.

Тримата икономисти ще си поделят тазгодишната награда на стойност 10 милиона шведски крони (близо 900 000 долара), предадоха световните агенции.

Професор Бен Бернанке бе президент на Управлението за федерален резерв (Фед) на САЩ от 2006 до 2014 година. По време на мандата му начело на институцията протече глобалната финансова криза от 2008 година, припомня ДПА. В момента е сътрудник в института "Брукингс".

Дъглас Даймънд е професор по финанси и има активна преподавателска дейност в Чикагския университет. Изследователската му дейност е насочена към финансовите посредници, финансовите кризи и ликвидността.

Филип Дибвиг преподава във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, професор по банкиране и финанси. Занимава се с изследвания относно корпоративни финанси, финансови пазари, ценообразуване на активи, ценни книжа, индустриална организация и управление на портфолио.

Източник: БНР