Ще се направи мащабно проучване в ранновизантийската крепост на Мисионис

Ще се направи мащабно проучване в ранновизантийската крепост на Мисионис

Две седмици след началото на археологическото лято на средновековния град Мисионис край Търговище, първите открити артефакти са впечатляващи - ценна златна апликация, стотици монети, оръдия на труда, предмети от бита.

"През тази година ще бъде направено археологическо проучване каквото не е правено никога досега на Мисионис. То ще продължи 4 месеца. Ще ни позволи да направим мащабно проучване вътре в ранновизантийската крепост, да бъде довършено едно от големите открития в предния археологически сезон, когато открихме епископска резиденция във византийската крепост", каза за БНР ръководителят на археологическите разкопки археологът Стефан Иванов.

Той допълни, че ще бъде окончателно завършено проучването на резиденцията. Открити са късноримски монети, византийски монети от 5-6 век.

"Най-много са тези от Второто българско царство, от порядъка на 12 -14 век - медни, сребърни монети дават много точна информация за сградите  - кога са строени, колко време всяка една от тях е просъщестувала. Влизат в хронологията, която сме определили за живота на това място. Хубавото е, че продължават да излизат стъклени предмети - нашият обект е известен с многото стъклени предмети, които откриваме. Досега можем да кажем, че имаме останки от над 200 стъклени чаши и тази година продължават да излизат подобни предмети, новото е, че имаме още една сграда, която ще бъде огромна - над 100 квадратни метра, която в тези последни два дена засякохме. Тя ще бъде проучена през този сезон", допълни  Стефан Иванов.

Мисионис е древен български град, посочен три пъти в книгата „Развлечение на копнеещия да преброди страните“ на Мохамед ал-Идриси. Смята се, че споменатият Мисионис съвпада със средновековен български град, разположен на 7 километра от град Търговище, в Преславската планина. Той е част от Стоте национални туристически обекта.

Източник: БНР


Дата: 21.07.2021