Разработвана от "Бионтех" ваксина срещу рак успява да спре растежа на тумора

Разработвана от "Бионтех" ваксина срещу рак успява да спре растежа на тумора

Споделяйки обещаващите първи резултати от своята противоракова ваксина, върху която работят от 15 години, по време на конгрес на Европейското дружество по медицинска онкология (ESMO) в Мадрид, Шахин и Тюреджи посочиха, че ваксината е била приложена в четири дози на група от 44 пациенти, което е довело до поне 30-процентно намаляване на размера на тумора при 59 процента от участниците.

Забележително е, че при 95 процента от участниците в изпитанията ракът се стабилизира и престава да прогресира след схемата с ваксината, посочи Шахин.

При прилагането на ваксината някои участници са имали засилени реакции на възпаление, зависещи от дозата, като при 23 лица са наблюдавани странични ефекти като понижено кръвно налягане и повишена телесна температура, добави той.

Амбициозната визия на "Бионтех" включва лечението на приблизително 10 000 пациенти с рак до 2030 г.

По-рано Шахин заяви, че разработените от компанията лекарства за рак могат да бъдат пуснати на пазара до няколко години. Той добави, че процесите на изпитване на разработените от "Бионтех" лекарства срещу рак на белия дроб, панкреаса и дебелото черво също продължават с окуражаващи развития.

Двойката и тяхната компания станаха известни по целия свят с разработената от тях мРНК ваксина малко след началото на пандемията от COVID-19, която бързо беше одобрена и пусната на пазара. Повече от 1,5 милиарда души по света са получили ваксината.

Източник: БТА


Дата: 26.10.2023