Разработка, направена от ученик от Силистра, показа притеснително високи нива на кадмий в река Дунав

Разработка, направена от ученик от Силистра, показа притеснително високи нива на кадмий в река Дунав

На форума Мурад участва със своята разработка "Изследване на качеството на водата и седиментите в силистренския сектор на река Дунав". Целта на проекта е да установи нивата на концентрация на тежките метали във водата. За реализирането му ученикът е ползвал съдействие, методиката и апаратура на Института по обща и неорганична химия и на Геологическия институт към БАН.

Изследването е установило, че засега не се наблюдават застрашителни концентрации на тежки метали в силистренския сегмент на река Дунав. Повод за безпокойство, по думите на Мурад, обаче са засечените високи нива на кадмий.

„Това е бавна отрова, която се поглъща от речните обитатели, а впоследствие и от човека и се натрупва в организма“, поясни младият изследовател. Според него сред причините за появата на кадмий във водата са не толкова промишлените или битовите замърсители, колкото торовете, с които се обработват почвите.

Следващата седмица Мурад ще представи проекта си и на националната научна сесия на Ученическия институт към БАН. Предвидена е подобна презентация и за учениците в Езиковата гимназия „Пейо Яворов“ в Силистра.

Източник: БТА


Дата: 22.11.2022