Нови разработки на Българската академия на науките, готови да се превърнат в успешен бизнес, показва събитието “Наука за бизнес”

Нови разработки на Българската академия на науките, готови да се превърнат в успешен бизнес, показва събитието “Наука за бизнес”

Форумът, който се организира за трета поредна година, ще се състои днес в Интер Експо Център. Организатори са Българската академия на науките и Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и изпълнителният директор на ИАНМСП д-р Бойко Таков ще открият събитието.

Учените от институтите на Академията ще покажат последните разработки на БАН – технологии за съхранение в батерии и водород на енергия от ВЕИ, катализатори за обезвреждане на отпадни газове, съдържащи летливи органични съединения, разработени чрез използване на 3D принтиране, тестове за подбор, оценка на персонала, лидерство, екипна ефективност, организационна култура и организационна устойчивост при кризи и много други.

В експо зоната ще са представени първият в България водороден електромобил, нова сензорна технология за сеизмично-активни райони; устройство за рехабилитация на пръсти на ръка след инсулт; учебни роботи MAXIBOT и BABYBOT за деца със специални потребности; иновативни дронове и много други.

Разработка на иновативен пробиотичен препарат с потенциал за повишаване на имунната резистентност на човека срещу вируси и патогенни бактерии (Ел Би Булгарикум ЕАД и Институт по инженерна химия) и как бизнесът срещна науката в лицето на учените от Института по обща и неорганична химия са примерите за успешно реализирани проекти, за които учените ще разкажат.

Както БТА писа, през миналата година форумът “Наука за бизнес” се състоя на 19 май в сградата на Иновационния форум “Джон Атанасов” в “София тех парк” и беше открито от акад. Юлиан Ревалски и министрите на иновациите и растежа Даниел Лорер и на образованието и науката акад. Николай Денков. 

Събитието се организира с подкрепата на Enterprise Europe Network към Единния център за иновации на БАН и Европейска нощ на учените (K-TRIO). /ИРС

Източник: БТА


Дата: 27.04.2023