Доц. Константинов: Печатът до Плиска е отрит на обект, проучван от 1983 година

Доц. Константинов: Печатът до Плиска е отрит на обект, проучван от 1983 година

Екип с ръководител доц. д-р Константин Константинов - преподавател в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" и представители на Националния исторически музей (НИМ) през този археологически сезон откриха в Северозападната част на Външния град на Плиска оловен печат на княз Борис-Михаил.

„Ние проучваме обект с номер 41 в старата българска столица – стопанско занаятчийски комплекс, болярско имение на една равнинна тераса“, разказа пред Радио София доц. Константинов. „За съжаление не е запазен целият печат, но открихме все пак четвъртинка от него.“

Обектът се проучва от 1983 година. Открит е при въздушни фотонаблюдения. Проучва се от тогава с малки прекъсвания.

Екипът на доц. Константинов е на терена от 2015 г., а от 2018-а работи съвместно със специалисти от НИМ.

От едната страна на печата е изобразен Исус Христос, а от другата -  на български владетел от края на IX и първите години на Х век, с голяма вероятност - Борис-Михаил, обясни специалистът.

Печатът е скрепявал кореспонденция между официалната власт в Плиска и собственика на това болярско имение. Явно този собственик е заемал важно място в ранговата йерархия в българската държава, допълни още доц. Константинов.

Тепърва печатът ще бъде подложен на лабораторна консервация и реставрация, след което ще бъде анализиран от проф. Иван Йорданов – специалист от световна величина, и предаден на фонда на НИМ

Източник: БНР


Дата: 27.08.2021