Български учени изследваха миграцията на застрашени хищни птици в Египет

Български учени изследваха миграцията на застрашени хищни птици в Египет

Елица Иванова от комуникационния екип на Българското дружество за защита на птиците „успешно маневрира в логистиката между 16 организации за опазването на египетския лешояд на три континента и преподаването на йога“.

Тя се завърна преди дни с екипа си от пътуването до Суец, град в североизточен Египет.

„Нашата работа там беше свързана с изследването на миграция. За първи път се изследва по този начин миграцията около Суецкия канал. Бяхме в пустинята на Суец и изследвахме мигриращите, реещи, хищни птици“, споделя тя, като обясни, че този вид е все още застрашен.

Българското дружество за защита на птиците координира всички процесите, които се случват на тези три континента.

„Основните заплахи са различни в различните райони. На Балканите все още отровите са основния бич, заради който птиците изчезват. Не само лешоядите! Стараем се да минимизираме заплахите, за да няма този рядък спад на популацията, защото това е една от най-бързо изчезващите птици на света“, каза орнитологът.

Пестицидите са едни от най-големите врагове на птиците и са „невидимата заплаха“, срещу която организацията също се бори. Неконтролируемото използване на пестициди и нелегалния внос, който хората често ползват за лична употреба, също са от основните проблеми.

В средата на този месец ще се проведе Националната олимпиада по орнитология след прекъсване от 13 години.

„Сега олимпиадата се завръща благодарение на проекта „Живот за пеликана“, но всички наши проекти, които се занимават с опазване на емблематичните видове, ще бъдат включени в тази олимпиада. Ще я подкрепят, за да може тя та се върне в България“, добави изследователката.

Олимпиадата е насочена главно към деца от пети до осми клас, на които е предоставена много допълнителна литература, тестове и информация. Деца участващи преди години в тези олимпиади, сега са водещи експерти в областта на орнитологията.

Източник: БНР