Археолози откриха в Русокастро графити на 700 години

Археолози откриха в Русокастро графити на 700 години

Рисунките се датират отпреди 700 години, големи са по размер, достигат до 30 см сдължина и височина 25 см, съобщи ръководителят на разкопките и директор на Бургаския музей Милен Николов:

Представени са благородни елени, турове, различни птици, коне, конници, кораби, кръстове, змии или морски чудовища и дори един октопод. Открит е и едноредов надпис, който в момента се разчита. Има изобразени и три кораба, прекрасни са! Единият е с весла, мачта с едно платно , което е много  характерно за западноевропейски кораб наричан кога.“

Графитите са изобразени с остър метален предмет върху мазилката на водохранилището. Те са компактни и заемат един от неговите ъгли. Щерната е изградена в края на XIII в., оттогава са и рисунките. Рисунките от Русокастро се явяват най-големият масив в днешните български земи от епохата на развитото Средновековие, разказа още Милен Николов:

„Те са безкрайно ценни, тъй като отразяват вижданията и духовната култура на по-обикновените хора. Това не е елитарна култура, каквато са църквите и монументалните сгради от епохата, построени от царя и най - висшата аристокрация. Рисунките са отражение на народните, фолклорни представи на местното население.“

В момента местата с изображенията се укрепват и консервират, за да бъдат максимално защитени за зимния сезон. Археолозите са подпомогнати както от Община Камено, така и от Земеделската кооперация в с. Русокастро. Разкопките на средновековния град са финансирани от Общината и Министерството на културата, и се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас.

Източник: БНР


Дата: 27.10.2021