Започват Европейски дни на художествените занаяти

Започват Европейски дни на художествените занаяти

„Събитието се провежда за осма поредна година, като е част от пролетните прояви, които се състоят едновременно в редица европейски страни по инициатива на Националния институт за занаяти във Франция. В България координатор на събитието от 2015 година е РСО „Централна Стара планина“. Тазгодишното издание организираме под мотото „Огледай се – занаятите са навсякъде!““, това каза за БТА Мариела Петрова, изпълнителен директор на РСО „Централна Стара планина“. 

ЕДХЗ 2023 ще обхванат градовете Габрово, Трявна, Севлиево, Дряново, Елена, Троян и Тетевен. Програмата стартира на 31 март от град Севлиево, пространството пред Хаджистояновото училище в 10:00 ч. с изложбите „Традиционни престилки от музейния фонд“ и „Деца рисуват икони“, ще има работилница по тъкане на вертикален стан, демонстрации по предене на вълна, бродиране на гергеф, плетене на една и две куки, плетене на традиционен чорап на пет куки, традиционна българска бродерия и ръчно изработване на глинени съдове. В Севлиево е предвидена музикална програма и ден на отворените врати в Хаджистояновото училище и неговата експозиция „Възраждане“. 

В Дряново на 31 март от 17:30 ч. Росина Пенчева ще представи проекта си „Ръчно сътворено“, серия от шест фотографски истории за редките занаяти в България. Домакини са Община Дряново и Исторически музей – Дряново. 

На 5 април от 10:30 ч. в габровския Дневен център за пълнолетни лица с увреждания ще бъде организирана пекарна за ръчен ежедневен хляб. Организаторите са Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“. 

Същия ден в Трявна в Музея на иконата от 14:30 ч. майстор-зографът Ива Донкова ще направи демонстрация на иконопис на живо. Организатори са Община Трявна, Специализиран музей за резбарското и зографско изкуство Трявна, Неделно училище към Тревненска духовна околия и Средно училище  „Петко Р. Славейков” Трявна. 

На 8 април от 10:00 ч. в Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“ (МАИР „Боженци“) ще бъде организирано ателие за изработване на сувенири от каменна мозайка. Ще бъде показана видео-презентация за историята и употребата на мозайките в Римската империя в Средновековието и в наши дни, ще има и ателие по калиграфия. 

Отново на 8 април в Габрово, творческият квартал „Шести участък“ от 10:00 ч. ще бъде организиран базар на творческите занаяти с участието на пет местни млади занаятчии (керамика, цветя, бижута, декорации, диадеми, чаши, текстилни изделия), концерт ще изнесат музикантите от оркестър „Габрово“. Организатор на събитията е Община Габрово. 

На 9 април от 10:00 ч. отново ще има ателие за изработка на каменна мозайка и ателие по калиграфия в МАИР „Боженци“, Изложбена зала "Старо школо". От 11:30 ч. в Билкопродавницата на Регионален етнографски музей на открито „Етър“ ще бъде ситуирана работилница „Занаятчийски сапун за твоето ежедневие“. В „Шести участък“ в Габрово за втори ден ще има базар на творческите занаяти с участието на пет местни млади занаятчии, а концертната програма ще е дело на ансамбъл „Габровче“. 

„Понякога не забелязваме или приемаме за даденост присъствието на занаятите в заобикалящата ни действителност. Ето защо тази година местни власти, музеи, библиотеки, училища и университети, центрове за социални услуги и обучение, майстори, артисти и предприемачи в сферата на творческите индустрии ще насочат вниманието на публиката към високата културна стойност и функционалност на занаятчийските изделия, които обогатяват живота ни всеки ден“, казват в допълнение организаторите от РСО „Централна Стара планина“. 

Източник: БТА


Дата: 30.03.2023