Започна миграцията на пеперудите монарх в Мексико

Започна миграцията на пеперудите монарх в Мексико

Новопристигналите първи екземпляри от вида пеперуди са забелязани в щатите Мексико и Мичоакан, вероятно в търсене на място за зимуване. Те се появяват няколко дни по-късно от обичайното - на 1-2 ноември, когато в страната се отбелязва традиционно Денят на мъртвите. Местното население отдавна свързва оранжево-черните пеперуди със завръщащите се души на покойниците.

Очаква се основната група от пеперудите монарх да прелети в Мексико от САЩ и Канада през следващите няколко седмици, уточняват мексиканските власти. Преброяването на мигриралите пеперуди от вида обикновено се извършва през януари, когато те са се установили по клоните на елите и боровете. Всъщност не се броят самите пеперуди, а площта на територията, на която са избрали да зимуват. Миналата година бе отчетено, че в Мексико за зимата са прелетели 35 на сто повече пеперуди монарх в сравнение с предишните няколко години.

Милиони пеперуди монарх се преселват всяка година  от териториите на САЩ и Канада, за да зимуват в иглолистните гори западно от мексиканската столица.

Рекорден спад в популацията им беше отчетен през 2013-2014 г., когато насекомите покриха едва 0,67 хектара.

Източник: БТА