Започна фестивалът Сан Фермин в Памплона, Испания

Започна фестивалът Сан Фермин в Памплона, Испания

848 метра е маршрутът по тесните улички в стария град, по който биковете и хората заедно в луда надпревара бягат към арената, където продължава зрелищният спектакъл, привличащ хиляди туристи всяка година.

След две години прекъсване заради пандемията, сега той се посреща с още по-голям интерес от миналата, принудил железопътните компании да пуснат в продажба 130 000 билети до Памплона, което е с близо 48 000 повече от обикновено.

Хотелиерите отчитат над 90% заетост на легловата база, а местната управа е подсилила охраната с допълнителни 2 500 полицаи. За фестивала, който продължава от 6 до 14 юли са отпуснати 4,4 милиона евро, планирани са 542 мероприятия, 300 от които са музикални, а 145 са за децата.

Ще се проведе и Международен конкурс за фойерверки, а общинската полиция предупреди, че трафикът в центъра на града ще остане затворен за частни автомобили до обяд на 15 юли.

"Сан Фермин е улица, музика, традиция, наслада и много емоции", каза кметът на Памплона Кристина Ибарола.

Тазгодишното издание на фестивала за първи път съвпада с предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, но надеждите са, че това няма да попречи на участниците в него да се насладят на преживяванията.

Източник: БНР