За традиционния поклоннически поход "Рилският чудотворец"

За традиционния поклоннически поход "Рилският чудотворец"

Той представлява академичен продукт на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски“. Преди 14 години проф. д-р Павел Павлов , преподавател по Църковна история и негови студенти поставят началото на тази традиция точно на 1-ви август по няколко причини. 

Август е месецът когато честваме и Успението на Свети Йоан Рилски. Първият ден на август е един особен ден в историята на християнския календар. Ден в средата на лятото, някога най-тежкия сезон, когато се бележи пик на епидемиите. За това от храмовете се изнася светия Кръст със силата на който се осветяват градовете и селата в християнския свят, за да може хората да преминат благополучно останалата част от сезона.

Поклонение от София до Рилския манастир, съпътствано от богослужения, молитвени песнопения и четене на акатиста на св. Йоан Рилски, ще се проведе от 1 до 6 август  2023 г.

На 1-ви август от 9.00 ч. в столичния храм "Св. София“ ще се отслужи св. Литургия и водосвет. Оттам поклонението ще следва станалия традиция вече път – параклис "Св. Йоан Рилски" до х. Кумата (Витоша) – храм "Св. Неделя", с. Ярлово – местност Цари мали град над Белчин – х. Пионерска / х. Ловна – Рилски манастир.

Източник: БНР