Велики понеделник е, започва Страстната седмица

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

От Цветница - денят, в който Исус е посрещнат като новия Спасител в Ерусалим, последните дни от живота му продължават с много страдания и скръб.

"Велики понеделник, Велики вторник до Велика събота са дни на все по-интензивни изпитания, страдания, неразбиране, отхвърляне, предателство и в края на краищата разпятие и погребение за Исус Христос", разясни Десислава Панайотва от Културно-просветния отдел на Светия Синод разясни.

Кулминацията на тези страдания или страсти, от където идва името на Страстната седмица, превръща тази седмица в най-тъжният период през цялата година.

"Която във всеки един от дните ни представя събития, които са се случвали във всеки един от тези дни в 33-ата година от Христовия живот на земята".

Велики понеделник е денят, в който се припомня, че Исус Христос е женихът на човешката душа.

"Небесният жених, който идва да спаси всеки от нас. Нашата душа е неговата невеста и е призвана да се обърне към своя Спасител и да го разпозна е в истинското му величие, а то е именно неговата богочовешка личност".

Вечерта след залез слънце на Цветница, Велики понеделник и Велики вторник в църквата се извършва едно по-специално богослужение. То се нарича „Последование на жениха“. заради първото песнопение, което започва с думите: „Се Жених грядет”  или „Ето, Женихът идва”.

Източник: БНР


Дата: 29.04.2024