Тридневен международен фестивал на лавандулата започва утре в Чирпан

Тридневен международен фестивал на лавандулата започва утре в Чирпан

По повод Международния ден на йогата фестивалът ще започне на 21 сутринта с йога в лавандуловото поле “Трендафилов“. Програмата продължава на площад „Съединение“ в Чирпан с лавандулов базар на занаятите, фермерите и изкуствата, а гостите ще могат да посетят кулинарната алея. Открита ще бъде фотографската изложба „Магията на чирпанската земя“ на клуба по фотография към Народно читалище „Димитър Данаилов – 2013“, а на разположение на посетителите ще бъде фото будката за лавандулови спомени. Вечерта ще премине празнично шествие, след което ще се състои и официалното откриване на фестивала, а програмата за деня ще завърши с авторски фолклорен спектакъл на ансамбъл „Тракия“. 

Съботния ден отново ще започне в лавандулово поле „Трендафилов“ с посрещане на изгрева с паневритмия и йога в лавандулата. Официално открита ще бъде и новата туристическа пътека на здравето, а всички желаещи ще могат да се включат в поход от село Могилово до село Стоян Заимово с Туристическо дружество „Средногорец”. 

Лавандуловият базар на занаятите, фермерите и изкуствата и кулинарна алея, ще бъдат представени както в Чирпан, така и на площада в село Средно градище. Там ще има винени дегустации и посещения на винарни и дестилерии. Открита ще бъде и изложбата „Вардарки – Духовни пазителки, висша мода от бабините ракли”, а програмата в селото ще завърши с международен фолклорен концерт. В съботната вечер в Чирпан посетителите ще имат възможност да се насладят на концерта „Звездите на България“ с участието на Пламен Бонев (Де Ла Бона) и Миро и на лятно лавандулово парти с DJ Mascota. 

И последният ден от програмата на Международния фестивал на лавандулата ще започне с панверитмия, а гостите отново ще имат възможност да разгледат базара на занаятите на чирпанския площад „Съединение“. Програмата ще продължи с урок по индийски танци и с рисуване с къна, а вечерта ще завърши с концерт на Симфоничния оркестър и хор на Държавната опера в Стара Загора с участието на Васил Петров. 

В неделния ден в Етнографската къща в село Спасово ще бъде представена изложбата на Исторически музей – Чирпан по повод 170 години от рождението на Иван Андонов. Ще се състои и среща-разговор с доц. д-р Тодор Радев от Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски“. 

Източник: БТА


Дата: 20.06.2024