Скоростно бягане пред бикове в Испания завърши с шестима ранени

Скоростно бягане пред бикове в Испания завърши с шестима ранени

Регионалното правителство в Навара съобщи, че на шестима души с леки наранявания е била оказана медицинска помощ след вчерашното бягане, продължило малко над 2 минути. Първоначално испанският Червен кръст беше съобщил, че от лечение са се нуждаели двама души.

Не се съобщава за прободени с рога, той като биковете от Миура, известни с пъргавина и бързи реакции, стояха плътно един до друг и почти не обърнаха внимание на бегачите докато препускаха към арената за корида.

Един от участниците избегна сериозни контузии, когато рогът на бик одраска главата му отдясно, преди човекът да падне на земята.

В последното осмо бягане на фестивала в 20 часа снощи участваха стотици хора, главно мъже, много по-малко от обикновено. Те изпробваха ловкостта си да бягат пред 6 бойни бика и водача им по протежение на 875-метровото трасе през Памплона до градската арена за корида. По-късно през деня биковете биват убивани от професионални тореадори.

Десетки хиляди хора се стичат на фестивала в Памплона, обезсмъртен през 1926 г. от Ърнест Хемингуей в романа му „И изгрява слънце“ ("Слънце изгрява"). Фестивалът е популярен и с това, че забавленията продължават 24 часа в денонощието.

Тази година по време на фестивала, започнал на 6 юли, биковете прободоха четирима души, но няма сериозно пострадали.

През 2019 г. бяха прободени 8 души. Това беше последният фестивал преди двугодишната пауза заради ковид пандемията. От 1910 г. в бягането пред бикове са загинали 16 души, а последният смъртен случай беше през 2009 г.

Източник: БТА


Дата: 15.07.2022