С изложба, водосвет и срещи на майстори от страната в Троянско отбелязват Деня на свети Спиридон, покровител на занаятчиите

С изложба, водосвет и срещи на майстори от страната в Троянско отбелязват Деня на свети Спиридон, покровител на занаятчиите

Управителят на Изложението Иванка Джабраилова посочи за БТА, че празникът ще започне в Орешак със среща на майстори от цялата община и гости от задругите в София и Русе. „Заедно ще почетем празника, за да си пожелаем енергия, творческо вдъхновение, оптимизъм, да не губим кураж да постигаме целите по пътя, който всички сме избрали“, каза Джабраилова.

По думите й мястото, което са избрали – Националното изложение, е храм на музите и творците, утвърден през десетилетията.

Архимандрит Стефан от Троянския манастир „Успение Богородично“ ще отслужи тържествен водосвет за празника. Възпитаниците на музикалния педагог Светла Червенкова ще поздравят майсторите с две детски молитви и едно песнопение.

След това гостите ще се отправят към Троян, където ще присъстват на водосвета за здраве на троянските занаятчии в църквата „Св. Параскева Петка“.

После ще бъдат посрещнати в галерия „Серякова къща“ и заедно ще отрият изложбата живопис и керамика „Огледалото на сърцето ми” на художничката Надежда Христова, председател на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти в Троян.

Експозицията ще открие от  д-р Набиола Масуми, поет и писател, роден и израснал в Иран. Гостите ще чуят и изпълнения на класическа китара от троянския музикант Добромир Дишев, съобщи галеристът Мариела Шошкова.

Тя разказа, че Христова е активен участник в обществения живот на общината - организира различни благотворителни и образователни събития. Има собствена фирма за арт керамика. Участвала е в редица общи изложби на Дружеството на троянските художници и на троянските майстори в галерията, както и в Националното изложение в Орешак. 

Първата й самостоятелна изложба е през 2017 г. в галерия „Серякова къща”.

Именно керамиката е най-утвърденият занаят в Троян, посочи Иванка Джабраилова. Тя припомни, че градът е възникнал като занаятчийско селище. „Това е нашето културно наследство, историческа памет, които винаги са ни създавали усещането за приемственост и увереност на хората в силата на земята, в която живеем. Богатото ни културно наследство и на тази идентичност, която имаме в региона, се превръщат в основно средство и комуникация, която през годините се вписва в общия културен обмен. Знаете, че тук са организирани много изложби, международни изложения. Отстояваме тази традиция и се утвърждаваме като формиращ ценностната система фактор за възпитанието на поколенията, защото отчитаме жизнено важната роля на културата за развитието и благоденствието на района ни, на обществото ни“, каза още Джабраилова и добави, че традицията е жива, когато е способна да се променя и ражда изкуство.

Източник: БТА