С дефиле и изложба в Троян ще бъде отбелязан празникът на майсторите – Свети Спиридон

С дефиле и изложба в Троян ще бъде отбелязан празникът на майсторите – Свети Спиридон

Празникът се организира от музея, Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак и Задругата на майсторите на художествените занаяти – клон Троян.

Той ще започне в 11:30 часа в Националното изложение в Орешак с тържествен водосвет.

По-късно, в 15:00 часа, е традиционното шествие на майсторите, което ще тръгне от Музея на занаятите до църквата „Св. преподобна Параскева”, където ще бъде отправена молитва към свети Спиридон за благословение. По думите на Авджиева занаятчиите ще бъдат облечени в традиционни носии, водени от иконата на Свети Спиридон, носена от най-стария майстор – керамика Николай Йовков. 

От 16:30 часа в централната сграда на Музея на занаятите ще бъде открита изложбата „Цветният свят на тъкачката от Говедарци Стойка Ашкова”. Експозицията представя разнообразни тъкани и плетива от вълна, памук и лен, изработени от майсторката, както и табла, представящи живота ѝ и самобитния стил. 

Изложбата се реализира съвместно с Историческия музей в Самоков. 

Ще бъде представено и изданието „Троянските пътеки“ на Петър Гигов, който е емблематичен майстор-грънчар от близкото минало. Той полага много усилия за възраждане на бусенската керамична школа, разказа Авджиева. Проектът финансово е подкрепен от фонд „13 века България“, полиграфическото изпълнение е дело на университетското издателство на СУ „Св. Климент Охридски“.

В изданието е представена колекцията на музея от Петър Гигов. „Изследвали сме цялостното му присъствие в културния живот на Троян – участието в изложбите в Орешак, контактите с музея. Има две обзорни статии на колегата Нина Димитрова и на етнографа Димитър Василев от Националния исторически музей, спомени на неговия племенник Александър Кожухаров, както и каталог на колекцията в троянския музей“, посочи Авджиева.

Тя добави, че музеят притежава около 60 експоната на Петър Гигов. „Интересното е, че на дъното на съда той е оставял различни надписи с послания, които сега се публикуват за пръв път“, каза още директорът на културната институция.

По думите й занаятите са част от идентичността на местния регион. Те са един от двата символа на Троян, заедно с троянската сливова ракия.

Източник: БТА