Разкриват източната част на Римския стадион в Пловдив

Разкриват източната част на Римския стадион в Пловдив

На 27 септември, когато се отбелязва Световният ден на туризма, в 11.00 часа, Кметът на Пловдив Здравко Димитров ще пререже символично лентата на най-новата туристическа атракция в Пловдив  - археологическите находки на територията на групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив” в сградата на Търговски център Star Gallery (магазин H&M на Главната улица).

Така от понеделник, Източният сектор на Античния стадион на Филипопол, намиращ се в Търговския център се отваря за пловдивчани и гости на града. С отварянето на обекта, туристите ще имат възможност да видят всички разкрити части от Римския стадион – на пл. Римски стадион, археологията под „Екселсиор“ и най-новата - под магазин H&M.

Церемонията по откриването ще се състои отвън, вляво от входа на магазин H&M, пред специално брандираната за целта витрина на най-новия туристически обект.

След прерязване на лентата, Кметът Димитров и пловдивските медии ще имат възможност първи да разгледат новата туристическа атракция. Техен гид ще бъде лично археологът-проучвател на обекта Мая Мартинова–Кютова. Ще присъстват също заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район Централен Георги Стаменов, г-жа Ива Шишкова - пълномощник на съдружниците във фирма „СС Пропърти“ ООД -  г-н  Карл Полцхофер и инж. Рудолф Лайтнер, собственици на сградата на Търговски център Star Gallery, мениджърът на магазин H&M, доц. Елена Кантарева-Дечева – и.д. директор на ОИ “Старинен Пловдив“ и други.

Обектът е включен в пакета за туристически обиколки, който Община Пловдив предлага, а стопанисването му е възложено на ОИ „Старинен Пловдив“.

Източник: БНР


Дата: 27.09.2021