Райчо Райчев е „Мъж на годината“ за 2023 година

Райчо Райчев е „Мъж на годината“ за 2023 година

Тримата номинирани са избрани от „Академията на „Дарик“, а след това победителят се избира с вот на публиката. Гласували са 1500 души, а Райчев е избран с 48% от гласовете. Програмният директор на „Дарик радио“ Константин Вълков по традиция връчи на победителя сабя. „С тази сабя иска да съсека страховете си, че няма да успея“, каза Райчо Райчев. И призова присъстващите да мечтаят и да сбъдват мечтите си.

Райчо Райчев е основател и изпълнителен директор на „ЕндуроСат“ - иновативната българска компания за разработване на високотехнологични и аерокосмически проекти, която в началото на 2023 г. изстреля свой сателит на борда на ракетата Falcon-9 на SpaceX. До края на същата 2023 г. компанията произведе и рекордните осем наносателита, удвоявайки оборота си до 27 млн. лв. За 2024 г. Райчев и екипът му планират да произвеждат по десет сателита на месец, а съвсем скоро да пуснат и ново поколение малък спътник. Той е създател на програмата „Космически предизвикателства“ - безплатна образователна платформа, посветена на космическите науки и изследователска дейност, съосновател е на сдружение „Циолковски". Работил е в Бразилската космическа програма и в Института за Космически изследвания и технологии. През 2010 г. става първият българин, участвал в технологичната програма Singularity University в НАСА. Райчев е първият национален представител за България в Космическия консултативен съвет към ООН, както и част от проекта на Дарик - „40 до 40“, сезон 2.

Водещи на събитието бяха Михаил Дюзев от „Дарик радио“ и актрисата от последния клас на Стефан Данаилов Стела Димитрова. Екипът на „Дарик радио“ отличи трима мъже и една жена със специални награди. Отличието в категория „Легенда“ бе присъдено на Красимир Балъков. В категория „Смело сърце“ бе награден 14-годишният Никола Байкушев, който на 7 март 2013 г. потушава пожар край езерото Вая. Греди Асса също бе сред наградените. Миналогодишната носителка на приза „Мис ТВ чар“ Бесте Сабри връчи наградата на колежката си от Би Ти Ви Ванина Недкова.

Както БТА писа, конкурсът „Мъж на годината“ се организира от 1990 г. Сред отличените в него са Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов, Филип Димитров, Иван Костов, Стефан Софиянски, Бойко Борисов, Цонко Цонев, Емил Костадинов, Христо Стоичков, Пламен Константинов, Димитър Бербатов, Христо Борисов и Бойко Караджов, Манол Пейков. 

Източник: БТА


Дата: 15.05.2024